Contactloos Betalen

Al enkele jaren zijn de Nederlandse banken bezig om een nieuwe manier van pinnen, zogenaamde contactloos betalen, te ontwikkelen. Sinds de introductie van de NFC chip (Near Field Communication) lijkt dit ook daadwerkelijk mogelijk. De NFC chip maakt het namelijk mogelijk om data, bijvoorbeeld een betaling, via een beveiligde verbinding op korte afstand tussen twee apparaten veilig te verzenden.

In juni 2013 heeft de ING besloten om “contactloos pinnen”, oftewel pinnen zonder pincode, te in introduceren bij haar klanten. De ING is begonnen met het uitgeven van 3 miljoen nieuwe pinpassen zodat in 2014 iedereen contactloos kan betalen.

De ABN Amro zal deze manier van pinnen in de nabije toekomst ook aan haar klanten introduceren. De Rabobank heeft gekozen voor een andere manier, namelijk betalen via mobiel. Contactloos Betalen klinkt ideaal, maar wat houdt het precies in.

Wat is contactloos betalen?

Net als bij betalen zonder pincode in de parkeersector biedt contactloos betalen het gemak dat men geen pincode hoeft in te voeren. Contactloos betalen kan men echter ook buiten de parkeersector gebruiken. Contactloos betalen is mogelijk omdat de nieuwe pinpas een chip, zogenaamde Near Field Communication Chip, bevat. Binnen de chip zit een antenne waardoor een draadloze verbinding met het pinapparaat in de winkel kan worden gemaakt. Door de pinpas kort tegen het pinapparaat te houden wordt via een beveiligde (internet)verbinding de betaling snel en veilig afgehandeld.

Hoe herken ik of mijn pinpas geschikt is voor contactloos betalen?

Op de nieuwe ING pinpassen staat het “wifi” symbool. Hierdoor kunt u eenvoudig herkennen of uw pinpas geschikt is voor contactloze betalingen.

Kunnen we straks bij alle winkels contactloos betalen?

Ja, indien de winkel beschikt over een NFC pinapparaat. Aangezien de nieuwe manier van pinnen voordelen biedt aan de ondernemers verwacht de ING dat veel ondernemers hun huidige pinapparaten zullen omruilen voor een pinapparaat die contactloze betalingen kan afhandelen.

Is contactloos betalen veilig?

Via contactloos betalen kan men enkel kleine bedragen afrekenen. De ING heeft het maximum op 25 euro per betaling gezet. Naast het maximum bedrag per betaling heeft de ING ook een maximum aan het gebruik per dag toegevoegd. Per dag kan men 2 of 3 keer gebruik maken van contactloos betalen, bij de 4de keer dient men wel de pincode in te toetsen. Volgens de ING is contactloos betalen door bovenstaande maatregelen niet interessant voor skimmers.