Pinnen in Nederland

Steeds meer Nederlanders rekenen hun boodschappen af via pinnen. Pinnen wordt steeds populairder in Nederland. Dit blijkt ook uit de cijfers van Betaalvereniging Nederland.

Ontwikkelingen Pinnen

Het aantal pinbetalingen in Nederland neemt voortdurend toe. Uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland blijkt dat het aantal pintransacties tussen 2009 en 2012 een stijging vertoond van 33%*. Door deze ontwikkeling is het aantal contante betalingen sterk gedaald.

Er wordt het hele jaar door redelijk constant gepind, maar de meeste pintransacties vinden plaats in de maanden mei en december, waarbij de decembermaand met de feestdagen koploper is. In januari en februari volgt dan een kleine dip.

Pinnen vs. Contante Betaling

Voor winkeliers is het voordeliger als klanten pinnen. Een gemiddelde transactie is 3 cent goedkoper dan een contante betaling. Het wordt nog gunstiger want de volgende pinbetaling is 10 cent goedkoper dan iedere volgende contante betaling. De oorzaak ligt in het toenemende gebruik van de pinpas.

Mobiele Pinautomaten

Het aantal mobiele pinapparaten neemt ook geleidelijk aan toe. Het is praktisch voor de consument als de aankoop van een meubelstuk bij aflevering aan de deur gepind kan worden. De leverancier heeft veel minder contant geld op zak en de klant hoeft geen grote bedragen cash in huis te halen. Hier is sprake van een win-win situatie.

Voordelen Pinnen voor Ondernemers

In principe mogen winkeliers geld vragen voor pintransacties. Vooraf moet dan wel duidelijk zijn dat betalen met de pinpas geld kost. U bent vrij om naar een andere winkel te gaan waar geen kosten in rekening worden gebracht.

In de praktijk komt het echter steeds minder voor dat er geld gevraagd wordt voor een pinbetaling. Het is uiteindelijk ook veel veiliger om op deze manier te betalen.

Steeds meer bedrijven bieden pinnen aan In iedere supermarkt en bij elk tankstation kan gepind worden. Ook op de markt (50%) en in de horeca (70%) kan vaker met de pinpas worden betaald. Uit de cijfers van Betaalvereniging Nederland blijkt dat de meeste pinbetalingen bij supermarkten worden gedaan, gevolgd door de detailhandel.

Dat de horeca achter loopt met de mogelijkheid tot pinbetaling heeft te maken met het feit dat pas later de omslag is gemaakt naar pintransacties.

Een aantal winkeliers (1400) in Nederland hebben een pinonly kassa. Hier kunt u niet meer contant betalen. De kosten van de pinonly zijn op jaarbasis 10% lager dan de kosten van een pin/contant kassa.

De Nederlandse Bank stelt dat Nederland contant geld nodig heeft. Nog steeds niet iedereen beschikt over een pinpas. Visueel gehandicapten ondervinden vaak praktische problemen met pinnen.

Een paar jaar geleden is er stevig campagne gevoerd door Detailhandel Nederland om het pingedrag te veranderen. Denk hierbij aan de slogans ‘Klein bedrag, pinnen mag’ en ‘Liever pinnen dan contant’. Dankzij deze campagnes is het aantal pintransacties in Nederland sterk toegenomen, en het gemiddelde pinbedrag gedaald.

(*) bron betaalverening Nederland